Грузія відмовилась від російського газу

Грузія відмовляється від закупівель природного газу у російського Газпрому до кінця поточного року. Про це заявив журналістам міністр енергетики Грузії Каха Каладзе, передають “РИА Новости”.

“Угода, яку було оформлено з Газпромом, дає нам можливість не залежати від російського газу… Нам випала можливість придбати газ у Азербайджану або Ірану. Ми прийняли рішення повністю завантажитися азербайджанським природним газом”, – заявив Каладзе і додав, що закупівлі російського газу “не проводитимуться до кінця року”.

Міністр додав, що після закінчення дворічного договору з Газпромом Грузія матиме більш тверді позиції, оскільки буде побудоване газосховище, яке дозволить ще менше залежати від російського газу.

Азербайджанський газ на сьогодні є основним джерелом газопостачання Грузії. Основна частка закупівель припадає на холодну пору року, коли починається опалювальний сезон.

Російський газ Грузія не закуповує з 2007 року, до кінця минулого року країна отримувала 10% від загального обсягу поставок російського газу до Вірменії в якості плати за транзит. Цей договір Грузії з Газпромом закінчився 1 січня.