Україна вважає провокацією знищення пам’ятника УПА в Польщі — МЗС

Міністерство закордонних справ України назвало «відвертою провокацією» демонтаж українського пам’ятника в селі Грушовичі поблизу Перемишля.

Про це йдеться у заяві МЗС України.

«Це відверта провокація в переддень вшанування 70-х роковин злочинної акції Вісла — очевидно з метою відвернення уваги від цієї сумнозвісної дати. Ми звернемося до польської сторони за офіційними роз’ясненнями і узгодимо подальші кроки стосовно легалізації усіх місць поховань як на території Польщі, так і польських в Україні з метою забезпечення їм належної опіки на державному рівні відповідно до двосторонньої угоди про збереження місць пам’яті з 1994 року», — йдеться у повідомленні.

У міністерстві зазначили, що найближчими днями у Варшаві пройдуть двосторонні консультації за участі керівництва Державної міжвідомчої комісії у справах увічнення пам’яті учасників антитерористичної операції, жертв війни та політичних репресій, яка відповідальна за реалізацію вищезгаданої угоди.

Зазначимо, що у селі Грушовичі в Підкарпатському воєводстві Польщі 26 квітня розібрали пам’ятник воїнам УПА, споруджений на місцевому цвинтарі 23 роки тому.

Село Грушовичі розташоване поряд із містом Перемишль, де є чимала українська громада. Як повідомляє перемишльський інтернет-сайт portalprzemyski.pl, монумент, встановлений місцевими українцями, демонтували діячі польських націоналістичних організацій.

Пам’ятник зруйнували за дозволом місцевої влади як «нелегально встановлений».

Протест з приводу демонтажу пам’ятника на кладовищі у Грушовичах також висловило Об’єднання українців Польщі.