Експерт, який звинуватив Україну в поставці двигунів ракет в КНДР, змінив свою думку

Експерт, який підозрював, що Північна Корея запускає ракети з українськими двигунами, тепер відхрещується від звинувачень.

Про це Майкл Елелман заявив у Twitter, інформує 24 канал.

Я не вірю, що українська влада знала, чи сприяла цьому. Навпаки – Україна заарештовувала північнокорейців у 2012 році, – заявив Майкл Еллеман.

Майкл Еллеман – співробітник Міжнародного інституту стратегічних досліджень. У своєму коментарі популярному виданню “The New York Times” він порівняв кілька фото балістичних ракет. У висновку зазначив, що ймовірно північнокорейські запуски здійснювались на українських двигунах “Південмашу”.

Тепер же, Майкл Еллеман говорить, що Україна не причетна до поставок компонентів ракет в КНДР, а двигуни до Пхеньяну, швидше за все, продали контрабандисти.

Раніше з’явилась інформація щодо роботи експерта Майкла Еллемана в Росії. Заступник міністра інформполітики Дмитро Золотухін заявив, що іноземні експерти, які у своїх заявах критикують Україну, часто мали якісь справи у Москві чи жили там. І випадки подібних заяв трапляються щороку.


Натомість, український оборонний і авіакосмічний комплекси не постачали зброї та військових технологій в Північну Корею. Про це заявив секретар РНБО Олександр Турчинов, інформує ВВС.

Напередодні американське видання The New York Times опублікувало статтю із заголовком “Північнокорейський ракетний успіх пов’язаний із українським заводом, кажуть дослідники”.

“Успіх Північної Кореї у випробуванні міжконтинентальних балістичних ракет, які, схоже, можуть досягнути США, став можливий завдяки купівлі на чорному ринку потужних ракетних двигунів, імовірно – з української фабрики, яка має історичні зв’язки з російською ракетною програмою, – відповідно до експертного аналізу, опублікованого в понеділок, та засекречених оцінок американських розвідувальних агенцій”, – сказано в матеріалі.

Газета посилається, зокрема, на дослідження фахівця з ракетних питань у Міжнародному інституті стратегічних досліджень Майкла Еллемана.

У заяві, опублікованій у вівторок, пан Турчинов назвав інформацію про передачу ракетних технологій КНДР “неправдивою”.

“Ця інформація не має під собою жодних підстав, є провокативною за змістом, та, скоріш за все, спровокована російськими спецслужбами”, – заявив він.