Чи отримають житомирські медики зарплату?

Несвоєчасна виплата зарплат медпрацівникам в Житомирі, як і по всій Україні протягом декількох років має форму рецидиву. У вересні представники житомирських медичних установ мітингували біля міськради, їздили з протестом до Києва і навіть блокували основні автомагістралі в центрі Житомира.

Днями заступник мера міста Матвій Хренов збирав керівництво мед установ Житомира, на якому, зі слів головлікарів, повідомив їм, що гроші Кабміном нібито виділені. І заборгованість по зарплатах становить на сьогоднішній день «всього» 44 мільйони гривень.

Щоб переконатися, які ж настрої панують в житомирських медустановах, ми поспілкувалися з медиками першої міської поліклініки.

Відверто кажучи, враження двоякі. Відносно зарплат – люди віч-на-віч скаржаться не тільки на постійні затримки з виплатами, а й на те, що самі зарплати мізерні. Медсестра заробляє приблизно 3500 гривень. Лікар без категорії на тисячу більше. «Практично ми ледве виживаємо» – кажуть, просячи не знімати це на камеру. Зараз медики бояться говорити про свої проблеми відкрито.

Атмосфера в поліклініці через невиплати доволі напружена: лікарі, медсестри нервували і боялися висловити свою думку, посилаючись на зайнятість, але пару сміливців все ж знайшлося.

Вероніка Кузнєцова – медсестра терапевтичного відділення коротко прокоментувала ситуацію.

«Нам затримали зарплату за минулий місяць і причину не пояснюють. Тоді, коли ми мітингували, то нам відразу виплатили частину зарплати. Виходить, що потрібно підганяти нашу місцеву владу, щоб вони розраховувалися з людьми» – резюмувала вона.

Під час інтерв’ю в кабінет забіг трохи розгублений виконуючий обов’язки завідувача поліклінікою Анатолій Карпишин з питанням: в зв’язку з чим в поліклініці з’явилися журналісти?

Наша розмова вийшов експромтом, бурхливою, але цікавою.

Доктор Карпишин все ж зазначив, що вони всі підуть якщо потрібно на мітинг протесту і що людина повинна отримувати за свою роботу гроші. Підтвердив також, що якщо виникне необхідність, то і до Києва знову поїдуть домагатися справедливості. «Ми вже ходили до мера і перекривали вулицю в місті» – додав він.

Цікавою вийшла розмова з головою профкому поліклініки Надією Бойко. Вона почала з сумного жарту: «О! Боюся, що мене за такі слова посадять … » Але продовжила дуже відверто і з фактами розповіла про проблеми в сучасній медицині.

Надія Бойко пояснила, що проблема затримок і невиплат існує вже з 2015 року і не тільки в Житомирі, а й по всій Україні.

«Тільки в цьому році ми їздили в травні місяці в Київ, а потім ще один раз 19 вересня під Кабінет Міністрів. У нас були збори колективу, де ми збирали підписи. Ситуація така, тому що йде недофінансування медицини з року в рік, але це не означає що всі повинні мовчати.

Постійно відбувається зміна міністрів. Це погано. Ми, виходить нікому не потрібні в цій державі. В якій це ще державі, який рік поспіль міністром є виконуючий обов’язки, а не справжній міністр? Коли ми їздили під Кабмін і Верховну Раду, я виступала у Верховній Раді на брифінгу і говорила, що не вистачає зарплати медпрацівникам», – продовжує свою розповідь голова профкому.

«Ми сподіваємося, що у вівторок буде аванс, ми чекаємо також зарплату за жовтень і за листопад. Нам не доплатили близько 2 мільйонів. У своєму виступі у Верховній Раді я показала цілісність проблеми. Ми були біля міськради 21 вересня, а раніше, 19 вересня, ми були в Києві. 21-го числа ми пішли підтримати Богунську лікарню, 22-го була перекрита дорога по вулиці Жуйко», – продовжила вона.

Також голова профкому торкнулася теми ставок і виплат медикам, зачитавши лист-звернення до прем’єр-міністра В.Гройсмана, зазначивши, що Міністерство охорони здоров’я не хоче працювати з профспілковими діячами і медактивістами, які відстоюють права медиків. Також в листі зазначила пункт, де йдеться про те, що керівництвом міністерства мітинги медиків сприймаються вкрай негативно – як блокування роботи системи охорони здоров’я.

Далі Надія Бойко підкреслила, що люди добровільно їхали боротися за свої права. Вони заробляють мізер і навіть його не можуть отримати вчасно. Також в розмові згадала політиків України, які говорили відкритим текстом про проблеми медиків, але реакції на ці заяви нуль. За словами активістів-медиків, в Міністерство охорони здоров’я практично не можна потрапити, таке враження, що «на кожному кроці і біля кожних дверей стоять автоматники, ніхто телефонів не бере».

Начальник управління охорони здоров’я Житомирської міськради Надія Місюрова підтвердила факт заборгованості із зарплати медикам і те, що місцевий бюджет не в змозі виплатити таку суму.

«Більше 18 мільйонів вже було виплачено працівникам медичної сфери, і тепер заборгованість становить близько 44 мільйони гривень. У середу було засідання Кабінету Міністрів і було виділено близько 2 мільярдів гривень, і ми розраховуємо до кінця року отримати ці гроші».

У бесіді з журналістами начальник управління охорони здоров’я сказала, що виділення коштів вже відбулося. Але все одно залишається питання: чи отримають житомирські медики зарплату? Так як в разі невиплати люди рішуче налаштовані знову вийти на акцію протесту.

Сергій Форест

Відео: Руслан Мороз