У Житомирі відбудеться виставка солом’яних виробів Ганни та Олексія Пшеничнюків

13 грудня о 14:30 в приміщенні музею космонавтики імені Сергія Павловича Корольова відбудеться відкриття персональної виставки майстрів народної творчості соломоплетіння родини Пшеничнюків – «Космос древньої України».

Організовують і проводять відкриття виставки спеціалісти музею космонавтики імені Сергія Павловича Корольова спільно з Житомирським обласним Центром народної творчості Житомирської обласної ради.

Виставка відкривається напередодні Різдва недаремно, адже на Поліссі такі “павучки” були обов’язковим атрибутом новорічних свят. 

За віруваннями їх вважали оберегами та символами Всесвіту. Говорили, що павуки “заснували світ”. Такі солом’яні вироби підвішували в хаті до центрального сволока на довгій волосині з конячого хвоста. Завдяки кругообігу повітря — через вхідні двері та з палючої печі — великий “павук” разом з приправленими до нього близнюками повертався в різні боки. Солом’яний “павук” – це своєрідна модель світобудови і вважається гармонізатором простору. Постоявши під “павуком”, можна позбутися негативу і отримати позитивну енергію з космосу. Вони мають властивість вловлювати у свої солом’яні тенета видиме і невидиме зло, тим самим оберігаючи оселю від негативної енергії. Коли людина була хвора, або ж коли жінка не могла завагітніти, то ставали під “павука”, щоб він забрав все погане. 

В програмі презентації виставки:

– виступ кандидата історичних наук Юрія Олексійовича Шилова (м. Київ);

– виступ завідуючої відділом етнографії Житомирського краєзнавчого музею Валентини Іванівни Невеської на тему: «Новорічна різдвяна атрибутика»;

– виконання старовинних колядок жіночим хором коледжу культури і мистецтв імені І Огієнка, керівник Тетяна Олександрівна Гордєєва;

– проведення майстер – класу виготовлення різдвяного солом’яного павука Олексієм та Ганною Пшеничнюк.

Музей працює щодня з 10:00 до 17:15.

Перерва з 13:00 до 14:00.

Вихідний день понеділок.