Гройсман відреагував на обшуки в “Новій пошті”

Без категорії

Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман доручив Міністерству юстиції, Офісу бізнес-омбудсмена, Офісу із залучення та підтримки інвестиційUkraineInvest проаналізувати випадки проведення обшуків на підприємствах, які відбулися минулого тижня, і підготувати засідання спеціальної комісії, утвореної в рамках моніторингу виконання закону про захист бізнесу “маски-шоу-стоп”.

Про це повідомляє Урядовий портал.

«Минулого тижня відбулася низка обшуків у представників українського бізнесу. Я хочу сказати, що буду захищати легальний, офіційний бізнес. Нам потрібно розібратися, що відбувається», – наголосив глава Уряду.

Він сказав, що треба зробити висновки по кожному випадку. “Найближчими тижнями проведемо засідання з метою перевірки, чи використовувався тиск», – заявив Володимир Гройсман.

16 березня представники Генеральної прокуратури провели близько 15 обшуків складських та офісних приміщень ТОВ “Нова пошта” у Києві, Полтаві, Харкові, Одесі, Львові та Дніпрі. Крім того, обшуки провели у низці компаній IT-сфери.

Наприкінці минулого року конституційною більшістю був ухвалений урядовий законопроект про протидію тиску на бізнес, розроблений спільно Міністерством юстиції, Міністерством внутрішніх справ, Секретаріатом Кабінету Міністрів, Офісом бізнес-омбудсмена та іншими відомствами.

Ключові новації документа – неприпустимість та недійсність доказів, отриманих під час виконання ухвали про обшук, винесеної без технічної фіксації. Так само недопустимими будуть докази, отримані під час обшуку, на який не було допущено захисника.

У березні 2018 року була створена спеціальна комісія з питань виконання вимог цього закону. До складу комісії увійшли представники передусім ділових кіл.


Окрім того, як повідомляє сайт Українська правда, Генеральний прокурор Юрій Луценко провів зустріч зі співзасновником “Нової пошти” В’ячеславом Климовим щодо нещодавних обшуків в приміщеннях компанії.

Про це генпрокурор повідомив у Facebook.

“Представник оператора експрес-доставок в Україні підтвердив, що санкціоновані обшуки, які проводилися представниками Генпрокуратури на підприємствах “Нової пошти” в кількох містах країни були коректними”, – зазначив Луценко.

Він наголосив, що обшуки не супроводжувалися озброєними спецпідрозділами, вилученням оргтехніки і не мали намірів рейдерського захоплення.

Луценко додав, що Климова ознайомили “з численними фактами порушень, які були виявлені в роботі відділень “Нової пошти”.

“Зокрема, це стосувалося пересилання у великих обсягах безакцизних алкогольних товарів і наркотичних речовин”, – пояснив генпрокурор.

Крім того, він повідомив, що до слідства надійшла оперативна інформація МВС щодо ймовірного ухилення від податків в ході грошових переказів.

“Ми не тільки знайшли спільну мову, але й розробили спільний план дій”, – запевнив Луценко.