В Ружинському районі з’явиться перша ОТГ

Суспільство

Житомирщина займає перше місце серед інших областей України у реформі децентралізації.

Результати децентралізації та необхідні подальші дії озвучив Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко під час селекторної наради з керівниками областей.

Про це повідомляє сайт ЖОДА.

За рейтингами Мінрегіону Житомирщина тримає перше місце у загальному рейтингу областей.

На рейтинг працює п’ять параметрів: кількість ОТГ, площа покриття ОТГ території області, кількість територіальних громад, що об’єднались, кількість ОТГ з чисельність менше 5 тис., відсоток охоплення області за перспективним планом.

«Таким чином ми бачимо і якість процесів об’єднання і перспективу. Трійка лідерів за цим рейтингом: Житомирська, Волинська, Хмельницька, Чернігівська, Дніпропетровська, Запорізька області. Аутсайдери: Закарпатська, Вінницька, Київська, Луганська, Черкаська області», – підкреслив урядовець.

Крім того, за словами Геннадія Зубка, на Житомирщині лише один район, де не створено жодної громади.

«На сьогодні у нашій області лише Ружинський район не має жодної об’єднаної громади. Проте процес рухається і вже найближчим часом і тут з’явиться перша ОТГ. Адже сьогодні громади, які діють на Житомирщині, вже відчули позитивні зміни», – зазначив голова ОДА Ігор Гундич.

Геннадій Зубко доручив головам ОДА, керівникам регіональних офісів реформ до кінця травня розробити зміни до перспективних планів формування територій громад областей, передбачивши охоплення ними усієї території області та внесення їх для розгляду відповідними обласними радами. «Перспективні плани є дуже важливими, адже дозволяють формувати майбутню інфраструктуру. Вони повинні включати не тільки громади. Це і формування первинної медичної мережі, і мережі Центрів безпеки, і опорних шкіл та ЦНАПів – і ці позиції мають обов’язково бути включені при формуванні перспективного плану створення ОТГ кожної області», – підкреслив Геннадій Зубко.