Так що там з Шодуарівським парком?

Без категорії

“Фото з будівництва нових “Шодуарівських” сходів – 1938 рік. Будемо намагатись максимально відтворити їх історичний вигляд.”

Про це на своїй сторінці у Фейсбук написав головний архітектор Житомира Юрій Безбородов.

“Зараз поки що розробляємо проект реконструкції”, – додав він.

Нагадаємо, нещодавно у Житомирі знімальна група Каналу “Україна” зняла сюжет для “Ранку на каналі Україна” про скарби Шодуарів, який покажуть наприкінці липня.

Перед цим міський голова Житомира Сергій Сухомлин в сюжеті “Суспільного” щодо повернення Шодуарівському парку його історичної назви, на запитання громадського активіста Валерія Скорикова роздратовано відповів: “Берите сами и переименовуйте, у нас что, важнее дел нет?”. 

Після цього мер Житомира призначив на 2 роки директором КП “Парк” Ігоря Леонченка, у якого на обкладинці Фейсбука комуністична символіка.  Комуністи, як відомо, викинули тіло барона Івана де Шодуара з гробу на смітник і похоронили у ньому одного зі своїх, тому розраховувати на підтримку ідеї повернення Шодуарівському парку його історичної назви від новопризначеного директора парку Ігоря Леонченка, думаю, що не варто.

Головний архітектор Юрій Безбородов пише у коментарях під своєю публікацією, що особисто він – прихильник назви Шодуарівський парк. “Якщо є інші варіанти – пропонуйте, зробимо опитування якщо є сумніви”, – написав архітектор.

Щодо опитувань, то вже підписана петиція про повернення парку його історичної назви Шодуарівський парк – http://petitions.zt-rada.gov.ua/list/view/101.

Також проведені громадські слухання, організовані управлінням культури міської ради, на яких житомиряни підтримали повернення Шодуарівському парку його назви.

Які ще треба опитування, слухання, аргументи і вмовляння, щоб мер міста вніс в сесійний зал і підтримав там проект рішення “Про повернення історичної назви Шодуарівському парку”? Або, хоча би чітко заявив свою позицію щодо цього питання – за особисто він, чи проти, чи йому байдуже, чи у нього договорняк з Опозиційним блоком, який блокує реалізацію цього питання.

Але ж мер стояв на Майдані! За гідність і остаточне розставання з колоніальним українським минулим, пов’язаним з Москвою, ГУЛАГом, Голодомором і репресіями. Як він може так чинити? А може він в душі не такий вже й жовто-блакитно-червоно-чорний?

А, можливо, адепти СРСР, заручившись підтримкою післямайданної влади Житомира готують своє опитування, щоб переконати житомирян у тому, що громада міста не підтримує повернення Шодуарівському парку його історичної назви. Таке теж може бути, і, навіть будучи внесеним в сесійний зал, питання може бути поставлено так, щоб депутати його не підтримали – мовляв, “смотрите, есть опрос – общественность виступила против”.

Останнє червонозіркове призначення мера, його роздратування на запитання про назву парку та відсутність його заяв про необхідність гідного вшанування заслуг перед містом постаті барона Івана де Шодуара, який, дійсно, вніс вклад в розвиток міста і його нинішнє обличчя, дозволяють такі думки.

Сергій Фещенко, редактор Репортера

 

Редакція може не розділяти позицію авторів розділу “Блог”

Автори розділу “Блог” несуть відповідальність за достовірність наведених фактів