Він повернув Україні Крим: У Житомирі вшанують Петра Болбочана

Суспільство

28 червня 2018 року в Житомирі до Дня Конституції України відбудеться патріотична хода «Твоя громадянська свідомість».

Під час ходи учасники покладуть квіти до пам’ятників Тарасу Шевченку, Івану Франку, погруддя В’ячеслава Чорновола, дошки Михайлу Грушевському, пам’ятного знаку Героям Небесної Сотні. Далі після спільного виконання Гімну України ходою житомирці пройдуть до могили учасників українських національно-визвольних змагань Миколи Сціборського та Омеляна Сеника і пам’ятника Олегові Ольжичу.

Початок ходи – о 10:00.

Окрім цього відбудеться захід, присвячений життю та діяльності українського військового діяча, полковника Армії УНР Петра Болбочана.

Початок ‒ о 13:00 у Домі української культури (за адресою: вул. Велика Бердичівська, 61).

Петро Федорович Болбочан народився 5 жовтня 1883 року в с. Ярівка Хотинського району Чернівецької області, розстріляний 28 червня 1919 року в с. Баблін Дунаєвського району Хмельницької області.

Петро Болбочан – відомий військовий діяч, чия доля відбила в собі всю неоднозначність і трагічність розвитку тогочасного українського руху, суперечності в розумінні майбутнього України, притаманні нашим політикам періоду визвольної боротьби.

35-річний полковник Петро Болбочан у 1918 році став одним з найталановитіших воєначальників УНР. Кадровий офіцер, який закінчив у 1909 році Чугуївське піхотне юнкерське училище, отримав бойовий досвід у Першій світовій війні, де був нагороджений орденом і особистою зброєю за хоробрість, з листопада 1917 року – командир полку УНР, потім – дивізії, з якою в квітні 1918 року здійснив свій головний подвиг в ім’я України, розбив на Перекопі війська більшовицької Росії і увірвався у Крим, взяв Джанкой, Сімферополь і Бахчисарай.

Це була перша велика перемога армії УНР, під впливом якої 29 квітня 1918 року о 16:00 було віддано наказ: “Флоту підняти український прапор”, а Центральній Раді в Київ телеграфували: “Сього числа Севастопольська фортеця і флот, який був у Севастополі, підняли український прапор”.