В колесо децентралізації вставили палку: ЦВК не призначила вибори в ОТГ. Що відбувається?

Суспільство

Громади Житомирщини, які чекають на призначення перших виборів в ОТГ Центральною виборчою комісією, вимагають не порушувати конституційні права населення та призначити вибори на 28 жовтня.

Про це сьогодні заявили голови сільських рад Вчорайшенської, Райгородоцької та Вільшанської ОТГ на прес-ланчі у Житомирському Центрі розвитку місцевого самоврядуванні, створеного «Програмою ULEAD з Європою» та Мінрегіоном.

«Ми пройшли складний шлях до рішення про створення громади. Від саботажу та зневіри людей, до консенсусу та консолідації зусиль. Але сьогодні ЦВК своєю постановою перекреслює усі наші зусилля. Ми вимагаємо не порушувати наші конституційні права. Рішення про створення ОТГ ми вже прийняли, і за його втілення ми будемо боротись», – наголосив Сергій Мельник, голова Карповецької сільської ради, яка входить до Вільшанської ОТГ.

На засіданні 9 серпня 2018 року, Центральна виборча комісія прийняла рішення про зупинення розгляду питання призначення перших і додаткових місцевих виборів до новостворених ОТГ. Таким рішенням ЦВК заблокувала подальший процес формування спроможних громад та реформу місцевого самоврядування в Україні.

ЦВК вирішила нікуди не поспішати, а щоб якось виправдати своє зволікання, Комісія звернулася за роз’ясненнями до Комітет з питань правової політики та правосуддя щодо правового регулювання питання всеукраїнських та місцевих референдумів. На таке роз’яснення потрібен час. Питання референдумів жодним чином не має ніякого відношення до добровільного об’єднання громад і НЕ може бути підставою для НЕ призначення виборів в ОТГ.

«Через позицію ЦВК мільйони людей, які проживають на території об’єднаних громад, стають заручниками якихось політичних ігор. Станом на 10.08.2018 року у ЦВК знаходяться подання від 98 ОТГ, у яких проживає майже 1 млн. населення. У Житомирській області таких громад 6, і це 59 тисяч населення», – вважає Василь Невмержицький, директор Житомирського Центру розвитку місцевого самоврядування.

Свою позицію стосовно Постанови ЦВК від 9 серпня вже висловили коаліція громадських організацій «Реанімаційний пакет реформ», представники якої закликали ЦВК не порушувати конституційні права людей та призначити вибори. Ґеорґ Мільбрадт  спеціальний посланник уряду Німеччини з питань реформ у галузях урядування та децентралізації в Україні, це рішення назвав таким що розчаровує всіх, хто важко працював задля розвитку місцевого самоврядування і вірив у політичні процеси.

Представники громад спільно із експертами Житомирського Центру підготували спільну заяву, в якій окреслили свою позицію та вимоги.

Заява представників громад Житомирщини та експертів Житомирського Центру розвитку місцевого самоврядування. 

  1. Рішення Конституційного Суду України від 26.04.2018 № 4-р/2018 про визнання неконституційним Закон України «Про всеукраїнський референдум» ніяким чином не впливає на рішення ЦВК про призначення перших виборів до новоутворених ОТГ.
  2. Лист Голови ЦВК М.Охендовського до Комітету ВРУ з питань правової політики та правосуддя щодо надання відповідних роз’яснень за своїм змістом не стосується питання призначення ЦВК перших виборів до новоутворених ОТГ.
  3. Постанова ЦВК від 09 серпня 2018 року № 122 «Про звернення до Комітету Верховної Ради України з питань правової політики та правосуддя» порушує конституційні права жителів територіальних громад, що прийняли рішення про добровільне об’єднання, на здійснення місцевого самоврядування та формування органів місцевого самоврядування у встановленому законодавством порядку, оскільки відповідно до частини першої статті 8 Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад» об’єднана територіальна громада вважається утвореною за цим Законом з дня набрання чинності рішеннями всіх рад, що прийняли рішення про добровільне об’єднання територіальних громад.

Виходячи з цього представники Райгородоцької ОТГ, Вчорайшенської ОТГ та Вільшанської ОТГ Житомирської області вимагають від ЦВК призначити перші вибори в громадах на 28 жовтня. Постанова ЦВК від 9 серпня є, ніщо інше, як політична гра, яка порушує конституційні права мешканців громад та відбирає можливість самостійно визначати розвиток громад.