ЖОДА чекає роз’яснень від Мін’юсту через недотримання процедури формування громадської ради

Суспільство

Громадська рада при облдержадміністрації не може створюватись штучно. Процес формування дорадчого органу має відбуватись виключно у рамках законодавства.

Таку позицію висловив голова Житомирської ОДА Ігор Гундич 19 вересня, під час зустрічі із представниками громадських організацій, які ініціюють створення нової громадської ради в області, повідомляє сайт ЖОДА.

«Я не можу створити громадську раду штучно. Це має бути ваша ініціатива. А якщо є бажання, то все потрібно робити лише у законодавчому полі. Я підписав розпорядження, ви створили ініціативну групу і почали створювати громадську раду. Вона не була створена лише через те, що на засіданні ініціативної групи відбулось те, що ви намагаєтесь тут зробити – один одного обізвати. Ми маємо мати повагу до кожної громадської організації. А якщо ви так будете спілкуватись між собою, то шансів створити громадську раду у вас знову не буде. Це все потрібно зробити у правильному юридичному полі. І я пропоную конструктив та діалог», – зазначив Ігор Гундич.

Голова ОДА акцентував, що й надалі відкритий для громадськості. Адже кожен представник, хто приходить у приймальню або телефонує, завжди має можливість поспілкуватись із керівником області, висловити свою думку і надати пропозиції. «Проблем сьогодні у нашому з вами спілкуванні немає. І це дійсно правда», – наголосив Ігор Гундич.

Щодо подальших кроків у процесі створення громадської ради керівник області зауважив, що наразі ОДА чекає на роз‘яснення від Міністерства юстиції України, оскільки законодавством не передбачено подальших дій після недотримання процедури формування.

«Для того, аби зрозуміти, яким чином рухатись далі, ми чекаємо відповідь з Мін’юсту. Тому що розпорядження було, ініціативна група була, але громадська рада не була створена. Я зробив все, що від мене залежить, як від голови ОДА, щоб створити ініціативну групу. Як тільки отримуємо відповідь, сідаємо за круглий стіл і вирішуємо, що робити далі», – зазначив Ігор Гундич.