Ми закликаємо Росію повернути Україні її судна та членів екіпажу, – Майкл Помпео

Україна

“Сполучені Штати висловлюють глибоку стурбованість з приводу інциденту в Чорному морі, що стався 25 листопада, коли українські судна намагалися пройти через Керченську протоку. Повідомлення про те, що російські судна таранили та стріляли в українські кораблі, завдаючи поранень українським членам екіпажу, а потім захопили три судна, є небезпечною ескалацією та порушенням міжнародного права.

Сполучені Штати Америки засуджують цей акт агресії з боку Росії. Ми закликаємо Росію повернути Україні її судна та членів екіпажу, що були затримані, а також поважати суверенітет та територіальну цілісність України у межах її міжнародно визнаних кордонів, включно з територіальними водами.

Ми закликаємо обидві сторони виявляти стриманість та виконувати свої міжнародні обітниці та зобов’язання. Ми закликаємо Президентів Порошенка та Путіна безпосередньо взяти участь у вирішенні цієї ситуації. У зв’язку з цим, ми ще раз підтверджуємо нашу підтримку формату Нормандської четвірки.

Сполучені Штати підтримують суверенітет та територіальну цілісність України у межах її міжнародно визнаних кордонів, включно з територіальними водами, а також право її суден перетинати міжнародні води. Як зазначено в нашій Кримській декларації, Сполучені Штати не визнають незаконну анексію Криму Росією.”

Майкл Р. Помпео
Державний секретар
Вашингтон, округ Колумбія
26 листопада 2018 р.