З Богом, Новоюліанський календар в Україні!

Без категорії

“З Богом, Новоюліанський календар в Україні! .

Юліанський календар — календар, запроваджений з 1 січня 45 року до н. е. Юлієм Цезарем.

На зміну юліанському календарю 4 жовтня 1582 року Папою Римським Григорієм XIII було запроваджено більш точний григоріанський календар, який нині ухвалений у світі як міжнародний стандарт.

22 грудня – день зимового сонцестояння і він вважається найкоротшим. Наступні дати – 23, 24 грудня – дні приблизно однакової тривалості, а вже 25 грудня до світлого часу доби додається перша хвилина. Сонце на хвилину раніше сходить. Язичники святкували цю дату як перемогу добра над злом, тепла над холодом. День починає збільшуватися, світ відроджується.

У християнській традиції 25 грудня пов’язане з Різдвом, народженням Ісуса Христа.

Тримаючись за юліанський календар, виходить, що ми проґавлюємо цей момент і святкуємо народження Христа тільки 7 січня, коли вже два тижні, як тривалість дня зростає, а насправді, Христос рождається в момент, коли день стає більшати, тобто 25-го грудня.

В Україні у СВІТСЬКОМУ житті, григоріанський календар почав діяти в 1918 році.

Однак, ЦЕРКВА в Україні і досі живе за старим юліанським стилем, тому у нас різниця між реальними астрономічними процесами і нерухомими церковними святами становить 13 днів.

Григоріанський календар ближчий до астрономічних явищ, ніж Юліанський, і святкування визначених дат за ним є логічнішим і адекватнішим.

Запровадження Григоріанського календаря протестанти прийняли у 18 сторіччі: Англія, Норвегія, ряд інших країн протестантської віри теж перейшли на нову систему літочислення. А от Московія – НІ, і затягнула в свою берлогу “особливого шляху” і Україну 😥

Коли московському патріарху запропонували перейти на Григоріанський календар, а таку пропозицію зокрема зробив московський цар Петро І, той заявив, що “ліпше нехай уся земля піде в пекло, але одним календарем з римським папою ми жити не будемо”.

Так ось хто справжній розкольник – Московія, сіяла ворожнечу між православними і католиками – єдиним тілом Церкви Христової! 🔥

Однак, Вселенський Константинопольський патріарх на відміну від його непокірної особливої доньки – Московської православної церкви, врахував необхідність дотримання точності календарної системи☝.

У травні 1923 року у Вселенському Патріархаті відбувся собор православних східних церков, скликаний патріархом Мелетієм IV. На ньому було обговорено календарне питання і прийнято рішення про реформу. Щоб не приймати григоріанський календар, «вихідний від католицького Папи», було вирішено ввести Новоюліанський календар. Цей календар був розроблений сербським астрономом, професором математики і небесної механіки Бєлградського університету Мілутіном Миланковичем.

Але Московія не захотіла жити не лише з Папою Римським – духовним батьком католиків за Григоріанським календарем, але і з Патріархом Константинопольським – духовним батьком православних за Новоюліанським календарем також жити не захотіла, хоча, ці два календарі, хоч і мають різні назви, фактично, збігаються, що утворює єдність усього світового християнства. Однак, Московії, очевидно, така єдність непотрібна, у якій вона, донька, не керує Матір’ю 🔥.

За новоюліанським календарем помилка в одну добу порівняно з тропічним роком накопичується приблизно за 43 500 років. Для порівняння, така ж помилка в юліанському накопичується приблизно за 128 років, а в григоріанському — приблизно за 10 000 років. Новоюліанський календар заснований на 900-річному циклі.

Зараз новоюліанський календар, який до 28 лютого 2800 року буде повністю збігатися з григоріанським використовують одинадцять Помісних Автокефальних Православних церков, зокрема Константинопольська православна церква, Александрійська православна церква, Антіохійська православна церква, Румунська православна церква, Болгарська православна церква, Кіпрська православна церква, Елладська православна церква, Польська православна церква, Албанська православна церква та Православна церква Чеських земель і Словаччини.

Як вже було зазначено, і по сьогодні, Православна Церква України, а також Єрусалимський Патріархат, Російська православна церква, Сербська православна церква, Грузинська православна церква, а також афонські монастирі для обчислення нерухомих свят користуються юліанським календарем.

І це право кожного йти своїм шляхом 🙏.

Однак, логічно, дуже приємно отримати можливість до 28 лютого 2800 року жити в єдності з православним світом за Новоюліанським календарем, за яким живе Матір-Церква світового православ’я – Вселенський Константинопольський патріархат і 11 Помісних Автокефальних Православних церков світу, який повністю до цього часу збігається з Григоріанським, за яким живуть католики і протестанти, а там буде видно 😉.

На початку літа цього року, коли розпочинався публічний етап підготовки Української Церкви до отримання Автокефалії від Матері-Церкви Вселенського Патріархату, тодішній предстоятель УПЦ КП Патріарх Філарет, відповідаючи на запитання про можливість переходу Помісної Церкви України на Новоюліанський календар, сказав, що  “в принципі, це можливо. Переважна більшість православних церков перейшли на цей календар. Тільки 5 православних церков до цього часу цього не зробили. Це Єрусалимська, Російська, Українська, Сербська і Грузинська. Перехід можливий. Але за яких умов? Якщо народ буде згоден перейти”.

Отож, для когось це травматично, для когось, бажано, але від себе, ми можемо сказати: “З Богом, Новоюліанський календар в Україні!” 🤲❤”

 

Сергій Фещенко

Редактор Репортера

 

Редакція може не розділяти позицію авторів розділу “Авторська колонка”

Автори розділу “Авторська колонка” несуть відповідальність за достовірність наведених фактів