Успішні проекти громад Житомирщини

Суспільство

10 квітня 2019 року в Житомирському Центрі розвитку місцевого самоврядування, створеного Програмою «U-LEAD з Європою» та Мінрегіоном України, відбулась презентація «Кращі практики реформи децентралізації» на якій представники громад Житомирщини презентували журналістам креативні та успішні проекти.

Чотири громади підготували матеріали про свої проекти та розповіли про успіхи та проблеми, які їм траплялись у процесі роботи. Оксана Загорська, керівник проекту «Молодіжний кластер органічного бізнесу Баранівської міської ОТГ» розповіла присутнім про один з елементів проекту – створення Міжшкільного ресурсного центру:

«В рамках проекту ми створили ресурсний центр для шкіл громади в якому зосередили сучасну техніку. Це швейні машини, столярні інструменти, 3D принтер та інша техніка. Діти навчаються працювати з цими інструментами та виробляють різні туристичні та побутові речі».

 Такий центр дозволив створити умови для набуття досвіду роботи із різною технікою. Крім того, у вільний від навчання час техніку за невеликі кошти можуть брати в оренду місцеві мешканці, для виробництва різних товарів та виробів.

Голова Високівської громади Микола Бардук, презентуючи проект створення нового освітнього простору у селі Високе, розповів про складнощі реалізації цього проекту.

Зокрема мова йшла про ремонт внутрішніх приміщень школи, який відбувався за місяць до початку навчального року. Всього у ремонт школи було вкладено понад 12 мільйонів гривень, які витратили на утеплення фасаду, заміну вікон, дверей та даху, модернізацію системи опалення, а минулого року повністю відремонтовано внутрішні приміщення закладу.

«Школа – це наш ключовий об’єкт. Завдяки реформі нам вдалось повністю реалізувати ідею Нової української школи у Високому. Сьогодні діти та вчителі отримали комфортні умови, доступ до сучасних технологій та нових методик викладання», – розповів Микола Бардук, голова Високівської ОТГ.

Далі проект «Створення Арт-простору в селі Іванківці» презентувала Людмила Колесник, заступник голови Семенівської ОТГ. Цей проект дозволив трансформувати простір старого приміщення бібліотеки в сучасний та креативний заклад.

«Ми отримали досвід написання та реалізації проекту, нам вдалось активізувати молодь та організувати дієвий молодіжний осередок в Іванківцях. Крім того, ми спробували свої сили на краудфандинговій платформі і зібрали потрібну суму коштів», – поділилася Людмила Колесник, заступник голови Семенівської ОТГ.

На завершення презентації Валентина Дверник та Юлія Святненко, представники Тетерівської ОТГ, розповіли про проекти у туристичній сфері, які реалізовує громада. Фестиваль бардівської пісні «Мі-сі-соль», І Рибний фестиваль «Fish Food Fest», конкурс LEGO-конструювання «Тетерівська ОТГ туристична» та десятки екскурсій у громаді провели минулого року.

В результаті в громаді зростає кількість екскурсій та туристів, лише на ці два фестивалі приїхали понад 700 гостей. На сьогодні громада працює над монетизацією туристичних потоків та створенням нових туристичних маршрутів.

 «Ці практики показують, що місцева влада в громадах має всі можливості для того аби змінювати якість життя на місцях. Крім ремонтів та відновлення інфраструктури громади працюють над створенням нових можливостей для людей», – наголошує Василь Невмержицький, директор Житомирського ЦРМС.

Нагадаємо, що Мінрегіон оголосив початок конкурсу «Кращі практики місцевого самоврядування» у 2019 році для органів місцевого самоврядування всіх рівнів.