Штраф до 5100 гривень заплатять ті, хто незаконно буде рубати ялинки

Без категорії

До 5,1 тисячі гривень штрафу мають заплатити ті, хто вирішив незаконно зрубати ялинку. Крім штрафу, порушники повинні відшкодувати збитки, які вони завдали лісгоспу. Про це повідомляє “Zhytomyr.name”.

За повідомленням прес-служби державного підприємства “Бердичівський лісгосп”, за нелегальну вирубку однієї одиниці новорічного дерева передбачене покарання у вигляді адміністративного штрафу:

  • від 500 до 1020 гривень для громадян;
  • від 2550 до 5100 гривень для посадових осіб.

Також, крім штрафу, правопорушник має відшкодувати збиток, який він наніс лісгоспу. Розмір збитку залежить від діаметра деревця. Мінімальна сума, яку має сплатити порушник за нелегальну вирубку ялинок, що мають діаметр до десяти сантиметрів (штраф та заподіяний збиток), становить 518,91 гривень.

За словами інженера охорони та захисту лісу Михайла Вахніцького, дерева, які заготовляють законно мають промарковані клейкі етикетки, на які нанесений штрих-код, який дозволяє перевірити не тільки легальність, а й місце, де було зрубане дерево. Дерева, які не мають маркування та документів є самовільно зрубаними.

Лісівники зазначають, що купувати новорічні ялинки потрібно у спеціальних торгівельних точках продажу чи в самих лісових господарствах. У цьому році в Житомирі ціни на ялинки будуть нижче середніх. Крім того, можна буде придбати ялинку в контейнері та посадити її після закінчення Різдвяних свят.

Нагадаємо, що у Житомирській області було вирощено 400 тисяч ялинок та сосен до Новорічних свят. Вирощували їх на спеціально облаштованих плантаціях. Цю кількість дерев будуть реалізовувати державні лісові господарства в цьому році. Лісгоспи вже готують до відкриття пункти продажу новорічних дерев, але придбати ялинку можна навіть зараз, звернувшись напряму до лісгоспу. Ціни дерев залежать від їх висоти в межах 40-300 гривень.