Чи є життя після пожежі на Овруччині?

Суспільство

“Два дні, як працювали разом з журналістом керівником одного з проектів з столиці, (назву видання і ім’я поки не розголошую), що проводить журналістське розслідування про те, як живуть сьогодні люди у місцевості, що постраждала від стихійних лісових пожеж. Чи отримали компенсації за збитки спричинені лісовими пожежами. Та чи винесли для себе уроки керівники держави, області громади з того, що сталося.

Чи готові в майбутньому чинити опір можливим пожежам чи знову повторять вдруге уроки історії, коли минулої весни ми не були готові до вогняного смерчу. Побувавши в селах Острови, Магдин, Личмани, поспілкувавшись з мешканцями, проаналізувавши побачене і почуте, сам для себе зробив кілька висновків.

По перше: Чи зацікавлена влада в тому, щоб відновити життя в поруйнованих вогнем селах. Чи навпаки в тому аби донищити і допалити те, що залишилось? Так, коли тепер вирізають і вивозять обгорілий ліс. Та можливо готують площадки для видобування корисних копалин?

На мою думку варто було б в першу чергу вирізати в радіусі хоча б 200-300 метрів навколо сіл, що постраждали лісові насадження. Щоб в майбутню весну убезпечити в першу чергу життя мешканців і їх помешкання від недай Боже можливих підпалів, які можуть виникнути. Щоб пожежозахисна техніка могла утворити пожежозахисні смуги, щоб вогонь не зміг потрапити до села.

Для того, щоб убезпечити села від руйнувань, які можуть вкотре мати місце.
Головне в тому щоб зберегти те, життя в селі яке залишилося, а не донищити те, що є і сьогодні відбудовується. ( Лісгоспи)

По друге: Чи задавав собі хто небуть питання з постраждалих від пожежі сіл Острови Овруцької ОТГ та Личмани і Магдин тодішньої Колесниківської сільської ради, яка різниця між постраждалими людьми?

Наприклад, тими хто проживає на території сіл, а хто просто має там, щось на кшталт дачі. І яка різниця між розмірами компенсації постраждалим в селі Острови Овруцької ОТГ та Личмани і Магдин Колесниківської сільської ради. Так постраждалим з села Острови виплатили 51 тис грн компенсації а в Личманах та Магдині по 341 тис грн. Хто і до кого писав заяви (кому вони адресувалися) на отримання компенсації? Скільки заяв було взагалі ? Чому суми різняться? Чи не дивно?

Чому ніхто ретельно і упереджено не поставився до питання яким чином, і в якому розмірі, має виплачуватися така компенсація. Чи закон України для кожного окремо? І влада не довела через ЗМІ вчасно до відома постраждалих таку інформацію та юридично ніхто з потерпілих не отримав жодної консультації з цього приводу. Ще виникали проблеми в людей, які проживаючи довгий час в будинках але документально через брак коштів (від 5до 7 тис. грн) на нотаріальні послуги документів вчасно не оформили. Хоча на сьогоднішній день в Луганській області відомі такі юридичні преценденти де суди стають на користь потерпілих. А можливо хтось просто нагрів руки на людському горі?

Наводжу один приклад: екс староста Левковицького старостинського округу пан Стоцький завівши в оману голову Овруцької ОТГ, депутатів Овруцької міської ради та голову Житомирської ОДА, сфабрикувавши неправдиві довідки на отримання грошової компенсації за втрачені внаслідок пожеж будівлі та майно стороннім особам (докази можу продемонструвати правоохоронним органам), що призвело до збитку державі в розмірі 51 тисячі гривень. Крім того ці особи ще й отримали житло від виконкому Овруцької міської ради. Мабуть ще термін подачі провадження не вичерпаний і правоохоронним органам варто на це звернути увагу.

Тож міркуймо!

P.S. Хочу висловити подяку Надії Ситник, Ніні Невмержицькій, монаху Володимиру з Личманів за ті хвилюючі спогади про пожежі. Та добродушну привітну зустріч і гарячу каву. Далі буде”.

Віталій Юшкевич