Україна не може бути нейтральною поряд із таким сусідом, як російська федерація

Україна

Про це наголосила Голова Комітет Верховної Ради України з питань інтеграції України до ЄС Іванна Климпуш-Цинцадзе під час зустрічі з представниками Комітетів у справах Європейського Союзу країн Вишеградської четвірки (Польщі, Угорщини, Словаччини та Чехії).

Голова Комітету поінформувала учасників про найбільші виклики, небезпеки та потреби України у війні, яку проти неї веде росія.

Іванна Климпуш-Цинцадзе повідомила, що атаки росії по всій території України сьогодні набувають додаткової сили: «На жаль, на північному сході, південному сході, на сході країни йдуть запеклі бої за нашу територію і наших людей. Дуже мало місць є безпечними на всій території держави. Вбивають мирне населення України, примусово вивозять громадян України з окупованих територій, примусово записують чоловіків у збройні сили російської федерації та цих людей надсилають воювати з Україною. Це не може бути непоміченим світовою спільнотою».

Голова Комітету висловила сподівання, що країни-учасниці Вишеградської четвірки — Польща, Чехія, Угорщина та Словаччина — активно долучаться до того, щоби злочини рф в Україні були ретельно задокументовані, а винні були притягнуті до відповідальності: «Нас вбиває не особисто Путін. Це колективна відповідальність росії за цю війну. Всі ті, хто підтримують Путіна, ті, хто підтримують дії терористичної російської армії, ті, хто віддають та виконують накази, хто реалізує цю варварську війну, а також ті, за мовчазної згоди яких це відбувається, — вони всі винні».

Голова Комітету звернулася до учасників зустрічі із закликом працювати зі своїми парламентами, щоби визнати війну росії в України геноцидом українського народу: “Верховна Рада два тижні тому ухвалила звернення до парламентів світу, зокрема, і до парламентів країн ЄС, із закликом визнати війну російської федерації в Україні геноцидом українців. Ми вдячні Естонії та Латвії, які вже ухвалили такі рішення, і прошу, щоби ви почали такі дискусії у своїх парламентах”.