Покарання Московії невідворотне, – Порошенко

Україна

“Правда – як сонце, її долонею не прикриєш. Наша спільна відповідальність і обов’язок перед пам’яттю 298 жертв встановити та назвати імена усіх замовників та виконавців трагічного збиття літака МН17, як і притягнути їх до заслуженої відповідальності. Маємо зробити все, щоб не допустити торжество безкарності, як і повторення такого злочину в майбутньому.”

Про це на своїй сторінці у Фейсбук написав п’ятий Президент України Петро Порошенко.

“Оголошені сьогодні результати роботи Спільної слідчої групи з розслідування трагічного збиття літака МН17 ще на крок наближають нас до цієї мети. Названі перші підозрювані, як і відкриті перші кримінальні справи. Маємо ще один конкретний доказ безпосередньої злочинної участі російського агресора у цій трагедії. На додаток до попередніх звітів групи, які уже підтвердили, що літак було збито російською ракетою з російської системи «Бук», яка була доставлена з російської території і повернута на російську територію. Всі, хто обізнаний з військовою справою та російськими реаліями, прекрасно розуміють, що таке маневрування передової військової техніки не могло відбутися без відома чи наказу вищого керівництва РФ.

Не треба тішити себе ілюзіями, Росія і надалі всіма неправдами буде вивертатися і блокувати цей процес, маючи патологічну нездатність визнати провину. Розуміючи це ще п’ять років тому, я не вагаючись зв’язався з Прем’єр-міністром Нідерландів Рютте і ми погодили передачу всіх повноважень Нідерландам для координування міжнародного розслідування. Ні секунди не сумнівався у правильності свого рішення. Вдячний професійній команді українських дипломатів за втілення досягнутих домовленостей, як і ефективну роботу задля встановлення істини і розвінчування російських міфів. Російський тактичний розрахунок завжди орієнтується на короткотермінові дивіденди і безкарність. Саме на цьому ґрунтується віра Росії у своє право сили.

Доведення істини в суді – справа довга, але покарання – невідворотнє. Ми із міжнародними партнерами з честю пройдемо цей шлях. Це стане першим міжнародним судовим процесом для притягнення Росії до відповідальності. Не маю жодного сумніву, що наступними стануть міжнародні трибунали над Росією за злочини, вчинені проти українського народу по Криму і Донбасу. Ми доведемо, що буква міжнародного права сильніша за кулю російського автомата.”