У Житомирі дружини загиблих Героїв та дружини діючих військовослужбовців взяли участь в арт-терапії

Суспільство

Жінки малювали, ліпили та ділилися власними переживаннями.

У Житомирі в рамках проекту “Відновлення ресурсних станів жінок, які постраждали внаслідок збройного конфлікту методами арт-терапії” відбулася зустріч дружин загиблих Героїв, а також дружин військовослужбовців, які нині захищають Україну на Сході від російських окупантів.

Впродовж 5 годин жінки працювали із різними арт-матеріалами, зокрема із пастеллю, фарбою та глиною. Учасниці проекту ділилися із присутніми своїми спогадами, переживаннями, давали поради одна одній та висловлювали підтримку тим жінкам, чоловіки яких загинули на війні.

Автор проекту “Відновлення ресурсних станів жінок, які постраждали внаслідок збройного конфлікту методами арт-терапії” Юлія Огороднійчук розповіла, чому важливі такі зустрічі.

«Мета сьогоднішнього заходу – допомогти жінкам відновити той ресурсний потенціал, який втрачається внаслідок різноманітних ситуацій, які трапляються в житті. Цю зустріч ми організували для того, щоб налаштувати на позитив жінок, щоб вони побачили світло попереду. Їм непотрібно жити в якомусь вакуумі,адже є люди, які готові прийти цим жінкам на допомогу», – каже Юлія Огороднійчук.

Учасниця проекту Надія Стратович – дружина загиблого Героя Анатолія Стратовича, снайпера 95-ї окремої аеромобільної бригади. Анатолій Стратович був активним учасником Євромайдану в Києві, а коли розпочалася війна, пішов добровольцем на фронт у віці 52 роки.

«Він казав, що я не можу дивитися, що на фронті воюють молоді хлопці. Він казав: я вже трохи побачив життя, жаль, що молоді не бачили життя. Він не міг сидіти вдома, він завжди був за справедливість, пішов захищати свою сім’ю і всіх нас, хотів щоб життя було кращим. Загинув в січні 2015 року в селі Спартак під Донецьким аеропортом. В мене двоє дорослих дітей, є заради кого жити», – каже  Надія Стратович.

Надія показує свій малюнок.

«Тут ми зустрілися із знайомими дівчатами, це відволікає від буденних справ. Тоді стає приємніше, легше.У нас було завдання: уявити, що ми переходимо річку з одного берега на інший. Я намалювала берег, річку, я побачила природу, гарний ліс. Впевнена, що на тому березі мене чекає все дуже приємне і позитивне. Треба виходити з депресивного стану, хочеться щоб вся країна вийшла з цього, щоб війна закінчилася, щоб життя було щасливим», розповіла Надія Стратович.

Наталія Дехтієвська