Митрополит Московського Патріархату Павло координував зі спецслужбами Московії злочин напередодні Об’єднавчого Собору, – СБУ

Суспільство

Служба безпеки України задокументувала наміри організувати провокаційні акції у Києві та інших регіонах країни напередодні проведення Об’єднавчого Собору та створення Єдиної Помісної Української Православної Церкви. Про це на брифінгу повідомив заступник Голови СБУ Віктор Кононенко.

Оперативники спецслужби встановили, що у листопаді 2018 року з киянином, який неодноразово брав участь у акціях різнополярних політичних структур, сконтактував чоловік на ім’я Юрій. Він представився як активіст так званого «Антимайдану», що переховується у Москві, та запропонував провести акції протесту в Україні. Для зустрічі киянину було запропоновано прибути 26 листопада до Мінська, але вже у столиці Білорусі місце перемовин було перенесено до Москви.

У Москві Юрій запропонував чоловіку провести на території Києво-Печерської лаври акції протесту проти отримання Україною Томосу та створення Єдиної Помісної Православної Церкви. Для реалізації цих протиправних намірів він видав готівкою п’ять тисяч доларів США. «Надані інструкції передбачали необхідність придбання нового телефону та мобільної карточки для організації захищеного каналу зв’язку з Юрієм», ‒ підкреслив Віктор Кононенко.

Необхідно було також встановити контакт з координатором майбутньої акції, який входить до числа духовенства Києво-Печерської лаври. Для взаємодії йому треба було назвати пароль ‒ «мы от Александра Ивановича».

Після повернення до України наш співвітчизник звернувся до органів СБ України та повідомив про отриману пропозицію. «Його насторожили завищена вартість замовлення та особа Юрія, який, зважаючи на поведінку та застосування конспірації, був більше схожий на кадрового співробітника спецслужб РФ, ніж на колишнього учасника «Антимайдану», ‒ уточнив заступник Голови СБУ. 

Під контролем СБУ організатор акції сконтактував з Юрієм, який повідомив, що координатором протиправної акції в Києво-Печерській лаврі є священник на ім’я Павло. «У подальшому нами було встановлено, що вказаною особою фактично є намісник Києво-Печерської лаври митрополит Павло», ‒ наголосив Віктор Кононенко. Юрій також надіслав гасла для плакатів, які мали би використовуватись під час проведення акції.

Оперативники спецслужби задокументували, що 8 грудня відповідно до наданих російською стороною інструкцій була проведена зустріч з митрополитом Павлом, який після озвучення паролю запросив організаторів акції до свого кабінету та провів з ними розмову. «Слід зазначити, що, напевне, після проведення у нього обшуків митрополит Павло поводив себе дуже обережно», ‒ зазначив заступник Голови СБУ.

10 грудня замовником було озвучено дати проведення провокативних акцій, а саме 13-14 грудня о 12.00 на території Києво-Печерської лаври під час проведення релігійної служби.

Отримавши цю інформацію і провівши рекогносцировку на місцевості, Служба вирішила припинити проведення оперативної гри та оприлюднити її результати громадськості.

«Адже основною версією, яку ми розглядаємо на сьогодні ‒ це скоєння злочину проти осіб, яких планувалось залучити до акції», ‒ підкреслив Віктор Кононенко. За його словами замовниками планувалось вчинення резонансних злочинних дій додатково залученими для цього особами, і як наслідок ‒ загибеллю та пораненнями пересічних громадян.

Це з одного боку мало стати підтвердженням попередніх «страшилок» про нібито переслідування вірян УПЦ МП радикалами і захоплення святині, з іншого ‒ могло поставити під загрозу проведення об’єднавчого собору.

Ще однією причиною рішення про оприлюднення даних стала отримана СБ України оперативна інформація про проведення 6 грудня у колишній будівлі УСБУ в Донецькій області (м. Донецьк) наради керівництва так званої «ДНР» під головуванням представників спецслужб РФ. На ній обговорювалось питання надання Україні Томосу та можливих заходів, які можуть цьому завадити.

Учасники цієї наради ухвалили рішення про організацію хресних ходів вірян УПЦ МП у Києві, Одесі, Харкові, Запоріжжі, Херсоні та Миколаєві в день проведення об’єднавчого собору. Під час них повинні були спровоковані силові сутички з правоохоронцями, з обов’язковим створенням «кривавої картинки» для російських ЗМІ. Планувалось залучити для збільшення кількості постраждалих осіб похилого віку, інвалідів та хворих.

На завершення брифінгу Віктор Кононенко від імені Колегії СБ України, Голови СБ України Василя Грицака закликав віруючих усіх конфесій не піддаватися на провокації та не стати «гарматним м’ясом» у справі задоволення імперських амбіцій «кукловодів із-за поребрика». 

«Звертаюсь до представників усіх без виключення громадсько-політичних об’єднань з проханням утриматися від проведення будь-яких акцій у цей період та не дати підстав до інспірування будь-яких протистоянь, що може бути використано агресором для послаблення чи дискредитації нашої держави», ‒ закликав заступник Голови СБУ.