Звернення до Президента щодо ліквідації Чорнобильських зон

Суспільство

 

ПРЕЗИДЕНТУ УКРАЇНИ
Володимиру Зеленському.

ВІДКРИТИЙ ЛИСТ

Шановний Пане Президенте!
Ми громадська організація “Союз ветеранів ліквідації Чорнобильської катастрофи в Овруцькому районі” з глибоким занепокоєнням звертаємось до Вас, як гаранта Конституції України.


Як нещодавно стало нам відомо за дорученням Кабінету Міністрів України розроблено проект постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження переліку населених пунктів, віднесених до зон радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи, та визнання такими, що втратили чинність, деяких актів Кабінету Міністрів України».

Метою прийняття вказаного рішення є приведення нормативно-правових актів щодо віднесення населених пунктів до зон радіоактивного забруднення.


Вказаного, що основними етапами перегляду меж забруднених зон є дозиметрична паспортизація населених пунктів, віднесених до зон радіоактивного забруднення, яку проведено у 2011 році в 2163 населених пунктах Вінницької, Волинської, Івано-Франківської, Житомирської, Київської, Рівненської, Сумської, Тернопільської, Хмельницької, Черкаської, Чернівецької та Чернігівської областей, території яких радіоактивно забруднені внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС та підготовка експертних висновків.


При підготовці Експертних висновків експертна група вважала основним критерієм належності населеного пункту до зони радіоактивного забруднення максимальне значення паспортної дози, визначене відповідно до Інструктивно-методичних вказівок «Радіаційно-дозиметрична паспортизація населених пунктів території України, що зазнали радіоактивного забруднення внаслідок аварії на ЧАЕС» (Методика – 96).


Експертною групою зроблено уточнення, що у статті 2 Закону України «Про правовий режим території, що зазнала радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи» одним із критеріїв зонування є щільність забруднення ґрунту ізотопами цезію, стронцію або плутонію. Оскільки станом на 2011 рік дані про щільність забруднення ґрунту ізотопами стронцію та плутонію офіційно не опублікувалися, експертна група керувалася даними про щільність забруднення ґрунту ізотопами цезію (щільність забруднення ґрунту ізотопами цезію по кожному населеному пункту зазначено в Експертному висновку).


Згідно статті 3 Конституції України людина, її життя і здоров’я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю.


Права і свободи людини та їх гарантії визначають зміст і спрямованість діяльності держави. Держава відповідає перед людиною за свою діяльність. Утвердження і забезпечення прав і свобод людини є головним обов’язком держави.
Відповідно до статті 16 Конституції України забезпечення екологічної безпеки і підтримання екологічної рівноваги на території України, подолання наслідків Чорнобильської катастрофи – катастрофи планетарного масштабу, збереження генофонду Українського народу є обов’язком держави.


Виходячи зі змісту статті 16 Основного Закону України обов’язок держави щодо подолання наслідків Чорнобильської катастрофи – катастрофи планетарного масштабу, збереження генофонду Українського народу зумовлює надання особливого статусу громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.


Необхідність збереження генофонду Українського народу викликана, перш за все, незадовільною екологічною ситуацією, спричиненою, зокрема, Чорнобильською катастрофою, наслідком якої стало погіршення стану здоров’я населення, демографічний занепад, зростання смертності потерпілого від Чорнобильської катастрофи населення, захворюваності дітей, підвищення рівня інвалідизації населення. Вкрай серйозними наслідками, породженими цією катастрофою, є також проблеми соціально-психологічного характеру у постраждалих від Чорнобильської катастрофи громадян.


Відповідно до статті 5 Закону України «Про використання ядерної енергії та радіаційну безпеку» основні принципи державної політики у сфері використання ядерної енергії та радіаційного захисту є пріоритет захисту людини та навколишнього природного середовища від впливу іонізуючого випромінювання, створення правового і фінансового механізму щодо соціально-економічної компенсації ризику для населення, яке проживає в зонах спостереження, створення правового та фінансового механізму відповідальності експлуатуючої організації перед громадянами та суб’єктами господарювання за заподіяну ядерну шкоду.


Встановлення у законах України пільг, компенсацій та гарантій громадянам України, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, обумовлено виконанням державою свого конституційного обов’язку, передбаченого статтею 16 Основного Закону України, щодо подолання наслідків Чорнобильської катастрофи та збереження генофонду Українського народу. Такі пільги, компенсації та гарантії є особливою формою відшкодування завданої шкоди вказаній категорії громадян, а тому скасування чи обмеження цих пільг, компенсацій і гарантій без рівноцінної їх заміни свідчитиме про відступ держави від її конституційного обов’язку.


Експертний висновок готувався з усіма порушеннями злочинною владою В.Ф.Януковича.
Не для кого не є таємницею, що ізотопи 137Cs та 90Sr мають період напіврозпаду близько 30 років і зменшення їх активність є закономірним явищем, яке не потребує додаткового наукового обґрунтування.


На даний час ключовим елементом у визначенні забруднення території є ізотоп плутонію з періодом напіврозпаду до 24 тис. років, вміст та вплив якого залишився поза досліденнями.


Згідно статистики і медичних показників з дня аварії на атомній станції захворюваність та смертність дорослого і дитячого населення, яке спричинено Чорнобильською катастрофою збільшується. (відомості про захворюваність надані медичним закладом колишнього Овруцького району подаємо додатком до листа).


З упевненістю можна сказати, що під тиском злочинної влади В.Ф.Януковича, було проведене необ’єктивне дослідження, яке на сьогоднішній день є неактуальним і яке намагаються використати для прийняття необґрунтованого рішення.


На сьогоднішній день, мабуть без Вашого відома Кабінет Міністрів України усупереч вимогам Основного Закону та інших нормативно – правових актів з прийняттям вказаного рішення на державному рівні намагається відступи від конституційного обов’язку.


Населення, яке свого часу проявили мужність і героїзм в ліквідації наслідків смертоносної аварії, ризикуючи власним життя врятували світ від ядерного самознищення, яке не з власної волі опинились на вказаних територіях, які щодня піддаються, як зовнішньому так і внутрішньому іонізуючому впливу, в тому числі через споживання забруднених продуктів харчування намагаються позбавити права на компенсацію завданої шкоди, належне лікування, харчування тощо.


Сьогодні тисячі дітей по всій території України стоять на диспансерному обліку (онкозахворювання, захворювання органів дихання , захворювання суглобів, травлення і.т.д).
На сьогоднішній день станом на липень місяць 2023 року Уряд України незважаючи на військовий стан та попри всі заборони які діють, в обхід гаранта Конституції та нівелюючи закони України прийняттям вказаного рішенням намагається протиправно обмежить і так обмежені права та свободи громадян.


Так, як Україні вже 16 місяців діє військовий стан і чорнобильці не можуть сьогодні вийти на мітинги та акції до будинків місцевих органів влади, відстояти свої законні права, що передбачені Конституцією України.


Сьогодні ми хочемо Вам подякувати, що Ви стали на захист простих громадян України, які сплачують комунальні послуги в повному обсязі віддаючи свою останню копійку, жертвуючи на збройні сили України, діляться останнім шматком хліба з військовими і добровольцями які віддають своє життя ставши на захист суверенітету України та територіальної цілісності проти російського окупанта. Тож сподіваємося на позитивне вирішення і даного питання.


Люди сьогодні переживають війну з усіма її наслідками, потерпають від підвищення тарифів, цін на ліки та продукти харчування першої необхідності, додається загальний стрес. Та побоювання теракта на Запорізькій АЕС. Адже чорнобильці, зокрема ліквідатори ЧАЕС знають з власного досвіду, що таке атомне лихо, відчувають наслідки Чорнобильського горя вже 37 років. Наслідки цього відчувають їхні діти і онуки дотепер.


Тож просимо Вас, як Президента України втрутитись в ситуацію, що створилась та відреагувати на протиправні дії Уряду, призупинити свавілля та вакханалію, не допустити прийняття протиправного акта.


З Повагою!


Голова ГО “Союз ветерані ліквідації Чорнобильської катастрофи в Овруцькому районі” Віталій ЮШКЕВИЧ