Військовим компенсуватимуть вартість оренди житла

Суспільство

Верховна Рада запровадила виплати компенсації за оренду житла для військовослужбовців рядового, сержантського та старшинського складу військової служби за контрактом, внісши відповідні зміни до ст. 12 закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей».

За документ проголосували 230 депутатів.

Про це повідомляє сайт житомирської міської ради.

Чинна наразі редакція цієї статті передбачала компенсацію оренди житла лише для офіцерів і курсантів, що автори законопроекту назвали несправедливим.

У пояснювальній записці зазначається, що у зв’язку з недостатньою кількістю спеціально пристосованих казарм та сімейних гуртожитків, в яких повинні розміщуватись військовослужбовці рядового, сержантського та старшинського складу військової служби за контрактом, значна кількість цієї категорії військовослужбовців змушена вирішувати житлове питання за рахунок власних коштів та можливостей.

Згідно з документом, якщо неможливо забезпечити розміщення в казармах і гуртожитках військовослужбовців рядового, сержантського і старшинського складу, які проходять службу за контрактом, військова частина зобов’язана орендувати для них житло або за бажанням військовослужбовців виплачувати грошову компенсацію за оренду житла.

Для військовослужбовців офіцерського складу за відсутності службового житла військова частина зобов’язана його орендувати або виплачувати компенсацію за оренду.

Згідно з пояснювальною запискою, реалізація ухваленого закону потребуватиме додаткових витрат. 

За попередніми підрахунками, орієнтовна потреба становитиме понад 786 млн 690 тис. грн на рік.