Канонічною територією України, є Україна, – Петро Порошенко. ВІДЕО

Суспільство

“Ми бачимо жахливу ситуацію, коли Україна оголошена канонічною територією Російської Федерації. Це територіальні претензії.”

Про це сказав в ефірі програми “Свобода Слова” Президент України Петро Порошенко.

Президент переконаний: канонічною територією України є Україна.

“Земля, мова і віра – це три складових елементи, які ми не повинні нікому віддавати”, – сказав Президент.

Зі слів Порошенка, “рішення про автокефалію викличе підйом українського національного духу. Десятки років, покоління українців боролися за те, щоби мати цю божественну привілею, мати Українську православну церкву.

Це підтримується і не православними церквами, бо єдність – це точно позитив. Всі розуміють наскільки це важливо для існування держави.

Ніхто не вправі жодній людині закривати дорогу до Бога. Ніхто не вправі, указуючим перстом казати – ця церква є канонічною, ця церква – ні, бо за церквою стоять мільйони віруючих, і їм треба відкрити двері церков і об’єднатися – ПРИПИНИТИ ЧВАРИ – хто служить у Володимирському – хто служить в Лаврі, і кому служити в Софії.

Важливо, що це відбувається під час війни. Останні 4 роки зробили диво, бо як пояснити віруючим, чому в церкві моляться за іншу державу, тим більше державу-агресора? Як пояснити, що не відспівують Героя АТО, який загинув, його відмовляються відспівувати, тому що, нібито, він належить до церкви іншої конфесії.

Якщо хтось сподівається, що я буду як Президент, як Верховний Головнокомандувач, спокійно спостерігати за тим, що хтось буде вважати українську землю канонічною територією іншої державими це не приймем! Якщо хтось буде думати, що він буде використовувати церкву для боротьби, або стимулювання п’ятої колони всередині Україними не можемо це дозволити, бо  Україна для нас найвища цінність! І я дуже дякую, що в цьому надзвичайно важливому державотворчому процесі ми маємо підтримку абсолютної більшості українців.

Патріарх Української Церкви буде обиратися в Україні, а функцію і роль Матері-Церкви буде виконувати Константинопольський Патріарх, Його Всесвятість Варфоломій.”