До склепу родини Шодуарів вперше за 100 років принесли квіти й прочитали молитву

Культура Суспільство

У Житомирі вперше за 100 років вдячні житомиряни навідались до склепу родини Шодуарів на міському Лютеранському кладовищі.

Ім’я патріота і мецената Житомира барона Івана Максимільяновича де Шодуара настільки паплюжилося і знищувалося комуністами, що і до сьогоднішнього дня міська влада Житомира, яка назвала себе проєвропейською і патріотичною, відмовляється називати подарований бароном Іваном де Шодуаром Житомиру і житомирянам парк на його честь. При тому, що вже й петиція підписана, і громадські слухання та інформаційна кампанія проведені і більшість житомирян думають, що парк уже офіційно перейменовано і згідні з цим рішенням.

Мабуть, міській владі Житомира ближчий СРСР, а не історія міста.

Життя таке, що достойних людей звинувачують у мародерствах і розпусті, а дійсні мародери і розпусники вішають на себе медалі і ордена, але і в цьому не знаходять щастя.

Не оминула ця доля і Івана де Шодуара – швондери і шарікови паплюжили його чесне ім’я, при тому, що самих їх не можна назвати еталоном благочестя.

Тіла родини Шодуарів комуністи викинули з родинного склепу, сам склеп пограбували – так він 100 років і стоїть розбитий.

Сьогодні житомиряни, які шанують пам’ять і постаті роду Шодуарів вперше прийшли до цього склепу. Завтра 5-го травня виповнюється 100 років з дня смерті Івана де Шодуара.

Вперше за 100 років до могили Шодуарів покладені квіти, прочитані молитви та запалені свічки! Дай Боже благості їхнім душам! Правда, в свій час, торжествує, і чесне ім’я барона Івана Максимільяновича де Шодуара у Житомирі зазвучить на весь світ не тільки в назвах коктейлів і житлового комплексу, а й в назві подарованого ним місту парку. Адже міські влади і міські голови змінюються, а подарунок Шодуара Житомиру, житомирянам і місту – прекрасний парк, як би його не намагались знищити совком, у душах і серцях корінних житомирян, які знають, люблять і цінують історію і дух свого міста, навічно залишиться Шодуарівським!