Проєкт “Історії переселенців”. Випуск п’ятий. “Соціальне житло для переселенців”!

Суспільство

Головна героїня відео – Лариса Чупрікова Лариса Чуприкова , вчителька із 35-річним стажем. До окупації вона викладала історію України у школі Дебальцева Донецької області.

Через російську військову агресію у 2014 році змушена була виїхати із Донбасу. Лариса розповіла, як тижнями разом із донькою й онуками переховувалася у бомбосховищі, пригадала, як виїжджала із Дебальцева, сподіваючись на швидке повернення додому.

З 2019 року разом із родиною проживає у соціальному житлі для переселенців у місті Кам’янське Дніпропетровської області. Вірить у світле майбутнє та сподівається на перемогу України. Однак змушена й сама виборювати своє право жити у достойних умовах. Які проблеми хвилюють переселенців на мирній території? Дивіться у відео.

Проєкт передбачає розповіді про переселенців із Донбасу та Криму, які зараз проживають у Житомирі та місті Кам’янське Дніпропетровської області.

Герої відео у своїх історіях розкажуть про проблеми, з якими вони зіштовхувалися при переміщенні в місця для тимчасового перебування, проблеми соціальної інтеграції та адаптації за новим місцем проживання, проблеми у створенні належних умов для життєдіяльності та реалізації потенціалу, проблеми забезпечення соціальної, медичної, психологічної та матеріальної підтримки.

Відеонариси про переселенців створені завдяки проєкту “Сприяння соціальній згуртованості в Україні”), який реалізується Громадською організацією “Центр Громадянських Свобод” та Благодійним фондом “Восток SOS” за підтримки ABA ROLI Ukraine (Американська асоціація юристів, Ініціатива з верховенства права).

Автори ідеї – Ольга Вінніченко, Наталія Дехтієвська.
Журналістка – Наталія Дехтієвська.
Оператор, режисер – Богдан Яремчук.
Керівник проєкту – Юрій Вінніченко.