Храпові секатори: особливості та переваги механізму

Без категорії

Храпові секатори – альтернатива традиційному пружинному механізму. Інструмент дозволяє зрізати гілку з набагато меншим зусиллям. Це досягається за рахунок поділу процесу зрізу на кілька етапів.

Принцип роботи храпового механізму: після першого натискання на рукоять лезо майже змикається в стеблі. Потім, ручки повертаються в колишнє, початкове положення, але леза не переміщаються. Садовод повторює натискання без додаткового зусилля і ножі до кінця розрізають рослину.

Особливості

Храповим механізмом можуть бути наділені обвідні секатори. Одним з найбільш надійних виробників є фінська фірма «Фіскарс». Великий асортимент секаторів для різних завдань представлений за посиланням  https://plants-club.ua/ru/sekatory-fiskars-finlyandiya-sekatory

Храповий механізм називають «тріскачкою», так як під час роботи він видає глухий тріск. При покупці храпового секатора потрібно враховувати, що робота з ним йде повільніше. На відміну від пружинних секаторів, за храповими потрібен особливий догляд: регулярна обробка мастильними матеріалами. Якщо не змащувати механізм, він швидко зношується.

Також вони стоять в рази дорожче, ніж традиційні інструменти. В першу чергу, за рахунок якої складності виготовлення важеля. Також храповим секатором незручно обрізати зовсім тонкі гілки або м’які стебла.

Переваги

Найочевидніша перевага інструменту з храповим механізмом – в роботі необхідно застосовувати менше фізичної сили. Наприклад, якщо для зрізу рослини потрібно зусилля в 10 кг, храповий механізм дозволяє зробити зріз в два рухи по 5 кг.

У більшості випадків інструмент може зробити 3-4 натискання за один зріз. Це важливо, коли власником секатора є пенсіонер або тендітна жінка – навантаження на руки значно знижується.

Переваги секаторів з храповим механізмом:

  • Обрізає товсті і тверді гілки;
  • Акуратний «чистий» зріз;
  • Потрібно менше зусиль.

Його механізм працює плавно, і тому леза не залишають на стеблі чи гілці зазубрин. Рослина менше пошкоджується і відкритий зріз швидше «заживає».

Для храпового секатора не характерний «перекіс» лез, який може статися з пружинним інструментом.

Як обрати

При виборі храпового секатора діють ті ж правила, що і у випадку з традиційним механізмом. Купуючи інструмент, необхідно звернути увагу на матеріал лез, матеріал ручок і розмір секатора. Великий вибір садових секаторів різних форм і розмірів представлений за посиланням: https://plants-club.ua/ru/sekatory

Секатор повинен зручно поміщатися в руці, а рукоятка – мати гумове покриття. В ідеалі кожен садівник в сім’ї повинен мати власний інструмент. Якщо це неможливо, слід вибрати секатор з регулюванням положення ручок.

Найважливіший критерій – матеріал лез. Найкращим є загартована вуглецева сталь. Вона не схильна до корозії і має максимально довгий термін служби. Дешева сталь має меншу вартість і швидко деформується в процесі використання.

Кращий варіант – вибрати і перевірити інструмент особисто. В першу чергу, необхідно, перевірити наскільки зручно секатор лежить в руці. У другу – оцінити гостроту лез.

Храпових секатор – найкраще рішення для тих, кому важко довго працювати в саду. Подібний інструмент працює повільніше, ніж пружинний. Однак обрізка товстих твердих гілок з «тріскачкою» пройде набагато швидше. При регулярному догляді якісний храповий секатор прослужить довгі роки.